Kulturális nap és kézműves foglalkozás Szentesen

„Szeptember 25-én újra visszakacsintott ránk a nyár: ragyogó napsütésre, kellemes melegre ébredve indultunk a Közösségi Házba, ahol Kulturális és kézműves alkotó nap várt ránk. Az elsőként érkezők hamar nekikezdtek a reggeli előkészítésének, majd miután az összegyűlt csapat jóllakott, mentori órán vett részt. A következőkben a művelődés és a „Biztonság” jegyében történő alkotás vette át a főszerepet. Sanya bácsi a Koszta József Múzeum helytörténeti, mesterségekről szóló, valamint az új időszaki néprajzi kiállításában tartott történelemórát, amely során a Szentes jelenlegi életét is meghatározó történeti alapokról, technológiai fejlődésről, mezőgazdaságról, iparokról és mindennapi életről esett szó. Külön hangsúlyt kapott a szentesi örökváltság, amely a város létbiztonságát, fejlődését, gyarapodását teremtette meg. A kétkezi alkotás során -ökológiai szemléletünket még mindig tartva- hulladék acélalkatrészekből kezdtünk toronyépítésbe. A bevezető előadás során Beke Mária művészetpedagógus nemcsak számos közismert építmény megalkotásáról mesélt, hanem a szerkezetek különböző technikákkal megvalósítható stabilitására is fölhívta a figyelmet. Az elméletet a gyakorlati munka megkezdése követte, amely során -aki nem figyelt elég jól- bizony könnyen stabilitási problémákkal találta szembe magát. Az alkotást Márti néni és Csigéné Erzsike önkéntesünk is segítette. A kezdeti nehézségek ellenére mindegyik csoport képes volt valamilyen szintig eljutni az építkezésben. A cél az volt, hogy az egymásba lazán kapcsolható alkatrészek rögzítéséhez a lehető legtöbb mechanikus fogást és a legkevesebb kötőanyagot használják. Az ebédidő közeledtével segítőkész gyermekeink néhány perc leforgása alatt rendet raktak és előkészítették a lángosozáshoz a terepet. Hazaindulásig pedig még a labda is pattoghatott egy kicsit a napsütötte sportpályán. Összességében egy szellemi épülést, tudásbeli gyarapodást hozó kellemes napot töltöttünk el együtt.” Kovács Sándor mentor, Szentes 1. és Őzéné Törőcsik Márta mentor, Szentes 2. csoport

Galéria