Mesebeszéd pályázat

A kaposvári Megyei és Városi Könyvtár meseíró pályázatot hirdetett Mesebeszéd címmel. Több kategóriában rendezték a versenyt.

Én a Furi mese című művet adtam be, mellyel az I. helyezést értem el a felső tagozatosok közül. Nagyon örültem az eredménynek.

Íme a nyertes mesém:

Furi mese

Hol volt, hol nem volt, a háromszögletű kerek erdő közepén, ahol a hétszer három mindig hetvenhárom, élt egy jóképű, sármos sárkány feleségével, a rút de kedves banyával. Nagyon boldogok voltak és egy ember fiúk született, akit Bélának neveztek el. Nagy szegénységben éltek, mivel a banyát elküldték a helyi méregkeverő klubból és az édesapa pedig felégetett minden munkalehetőséget maga körül. Ezért egy szép napon így szóltak a fiúkhoz:

–  „Bélus, fogd a tarisznyádat és a hétmérföldes csizmádat és eredj szerencsét próbálni!

A fiú még azon a napon elindult vándorútra és meg sem állott még a szomszéd király palotájához ért. Így szólt a királyhoz:

–          Felséges királyom, életem-halálom kezedbe ajánlom, meg szeretném kérni gyönyörű lányod, Debella kezét.

A király így felelt:

–          Neked adom lányom és fele királyságom, ha a próbát ki tudod állni és három találós kérdésemre meg tudsz felelni, de ha nem, karóba huzatom a fejedet!- Első kérdésem-

–          Miért rossz a tetűnek?

A legény így felelt:

–          Mert hajszálon múlik az élete.

A válasz jó volt, jöjjön a következő!- mondta a király.

–          Miért van hátul a mókus farka?

A fiú rövid töprengés után így válaszolt:

–          Mert elől van a mókus.

–          Jól válaszoltál, most jöjjön a legnehezebb kérdés. Mi van a macskák fején?

A legény hosszas gondolkodás után így szólt:

–          Cirmos cica haj.

A harmadik válasz is helyes volt. Nyomban hintót küldtek Béla szüleiért és hetedhét országra szóló lakodalmat csaptak. Így lett a szegény legényből király. Mivel Béla jó kapcsolatokkal rendelkezett a palotában, így apját a Sárkányt felvették palotafűtőnek, anyját, a Banyát, pedig királyi szakácsnak. Bélának és Debellának pedig 77 gyermeke született. Így volt, mese volt, vége volt.

Bartyik Mirjam Kaposvár 1-es csoport