Tej, tejtermékek projekt

A szegedi 2-es csoport januári projektje a „tej és tejtermékek” projekt volt. Ennek jegyében zajlottak az óráink is.

Az angol órákon a tej történetéről és a tejből készült termékekről tanultunk, a matematika órán tehénfarmot terveztünk.

A gasztró klubban tejfeldolgozásról beszélgettünk és egyszerű tejből készült ételek elkészítését tanultuk meg. Fotós Klubunkban tejtermékek fotózása mellet a havas, deres táj szépségeit is megörökítettük.

A tej, tejtermékek projekt keretében pénteken január 31-én a szegedi Mizo gyárba látogattunk, ahol a tej, túró és tejföl gyártásának folyamatait megismerjük.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Bonafarm cégcsoport munkatársainak a segítségét a gyárlátogatásunkban.

Szombaton a Gasztro Klub foglalkozáson is maradtunk a Mizo termékei mellett. Berta Luca 2. éves élelmiszeripari mérnök hallagató csoporttársunk a feldolgozási folyamatokról és a tejtermékekről tartott bemutatót, amit Bence, Anna és Gergő segítségével egy játékos termékkóstoló követett. A kóstoló során megvizsgáltuk a joghurtok, kefirek, túrok, sajtok illatát, állagát, osztályoztuk ízvilágát.

A megfigyeléseinket, pontozásinkat összegyűjtöttük:

A délután folyamán két csoportra oszlottunk. A csoport egyik fele folytatta a Gasztro Klubot Varga Péter Bendegúz szakács tanuló csoporttársunk vezetésével. A feladatuk tejberizs készítése volt. A megfelelő mérések és számolások után közösen megfőztük az első tejbe rizsünket, amit már otthon is el tudunk egyedül készíteni. Peti a foglalkozás végén megmutatta a rétegezés folyamatát is.

A csoport másik része Koza Attila villamos mérnök hallgató és Horváth Gergő mechatronikai mérnök hallgató segítségével a terület és kerületszámítás „rejtelmeibe” merült el. A feladat nem volt egyszerű. Egy tehenészeti telepet kellett megrajzolni deltoid, trapéz és háromszögek segítségével. A méretarányos milliméter papírra rajzolt vázlatot egy 3D-s szoftverrel digitalizáltuk.

A következő játékos matematika óránkon az állattartó épületet fogjuk megrajzolni 3D-s nézetben. Már várjuk nagyon a jövő hónapunk projektjét. Péter Dávid, Pajor-Vincze Anna, Szeged 2-es csoport