Tisza Projekt – A régi Tisza

A Szeged 2-es csoport a hétvégén zárta a Tisza projekt 1. részét, melynek a „Régi Tisza” nevet adtuk. Szeptember és október hónapban a Tisza, mint természeti érték jelent meg az óráinkon.

Angol órák:

A projekt során az angol óráink is a Tiszáról szóltak. Idegen nyelven ismerkedtünk meg a folyók kialakulásával, a tiszai élővilág legérdekesebb algáival, növényeivel, halaival. Az órák végén természetesen a játék és a számonkérés sem maradt el Anna részéről.

Angol tananyagaink:

Természetbúvár Klub projektnapok:

Szeptemberben és októberben két projektnapot tartottunk, amelyek szervezésében, lebonyolításában többen is részt vettünk. Ki-ki a saját szakmaterületét felhasználva az iskolai tananyagok elmélyítését és érdekesebbé tételét tűzte ki célul.

A projektnapokat Peti bácsi foglalkozásival kezdtük. Szeptemberben az „Őseink Tiszájával” a Tisza eredetével, a folyóhoz kapcsolódó mondákkal ismerkedtünk meg, majd a török időszak előtti ártéri- fok gazdálkodásról beszéltünk. Októberben a holtágak, morotvák és kubikgödrök kialakulása és élővilága a foglalkozások témája.

Szabi a halkutatási projektjét mutatta be nekünk, majd elindítottuk az udvaron a mi kísérleteinket is, amelyeket a novemberi tó lehalászaton fogunk átbeszélni részletesen.

Gergő és Attila játékos fizikai kísérletekkel készült számunkra, amelyben a legizgalmasabb az volt, hogy nekünk kellett rájönni az összeállított szerkezetek működésére, majd a nagyok elmagyarázták a működési elveket és a fizikai összefüggéseket. Az összeszerelésben Anna, Szabi, Luca és Bence segített nekünk, akik szintén nem tudtak semmit a szerkezetek működéséről. A jó hangulatban telt foglalkozás végére minden csoportnak sikerül működésre bírnia az emelőket lejtőn felfele menő alakzatokat.

Luca a Tiszához kapcsolódóan készített nekünk hatványozási feladatsorokat.

A szeptemberi foglalkozásunk végén az udvartakarításban is kivettük a részünket.

Természetbúvár Klub tananyagaink:

Fotós Klubok:

Fotós Klubunk foglalkozásain az ártéri gazdálkodás nyomait kerestük Szeged és környékén. Szentmihálytól Mórahalomig számos olyan helyet találtunk és rögzítettünk telefonos aplikációkkal, amelyek ennek a gazdálkodásnak a múltját idézik. A januári foglalkozásaink során tervezzük az adatok rögzítését és kiértékelését.

Októberben Mártélyra is ellátogattunk, ahol a holtág sajátos fajait, a régi Tisza arculatát próbáltuk „lencsevégre kapni”.

A meleg szeptemberi napokon az éjszakai hosszú záridős fotózást is kipróbáltuk.” Pajor-Vince Anna, Benczúr Anna, Szeged 2-es csoport

A projekt további életképei a Galériában megtekinthetők