Ismerd meg a Jászságot! – Jászapáti

Ismerd meg a Jászságot! – Jászapáti

A Jászság 4-es csoportba 16 gyermek 8 településről jár be a Jászság fővárosában lévő jászberényi Közösségi Házba és szívesen megismernénk egymás településeinek értékeit, látnivalóit. Így az egyik nyári táborunk szlogenje: “Ismerd meg a Jászságot!” lett és a tervezett öt nap alatt végigjárjuk a gyermekek településeit egy általunk megálmodott jászsági túraútvonalon. Első körben a családok segítenek feltérképezni a saját falujukat és a gyerekekkel együtt készítenek egy leírást a látnivalókról, illetve egy túraútvonalat, majd fotók készülnek az épületekről, tájakról. Ezeket az összeállításokat folyamatosan megosztjuk veletek. Harmadik településünk: Jászapáti. A leírást összeállította: Ignácz Dávid, segített még Pege Angelika.” Hábenciusné Balla Andrea, mentor, Jászság 4-es csoport

Jászapáti az Észak-Alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében fekvő város. Népessége 8313 fő (2018. januári adatok alapján). A Jászság második legnagyobb városa, a Tisza és a Zagyva folyók közötti síkságon terül el, 600 éves múltra tekint vissza. 1746-ban kapott először városi rangot, 1876-ban elvesztette, de 1989-től újra visszanyerte városi rangját. A városban 3 óvoda, 2 általános iskola, egy zeneiskola és 1 gimnázium és szakközépiskola működik.

Nevezetességei:

-Kisboldogasszony-templom: kéttornyú, római katolikus templom, az egri érsekség második legnagyobb alapterületű temploma. Középkori műemlék, az épület körül erődítményszerű lőrésekkel ellátott kerítés húzódik.

-Szentháromság szobor, Nepomuki Szent János szobra, Szűz Mária szobor, Vágó Pál mellszobra, I. és II. világháborús emlékművek.

-Könyvtár: a templommal szemben található, a 19.században, klasszicista stílusban épült.

-Vágó Pál helytörténeti múzeum: Vágó Pál szülőházában kialakított múzeum, több kiállításnak ad helyet.

-Tanyamúzeum: Mezőgazdasági életmódot bemutató kiállításnak helyet adó múzeum.

Szabadidős lehetőségek :

-Tölgyes Gyógy- és Strandfürdő, Kemping: az 1960-as évek elején épült, nyáron 6 medencével, télen 2 fedett medencével várja látogatóit. A nátrium-hidrogén-karbonátos 45°C-os víz, 805 m mély kútból tör fel.

-Pájer Antal Művelődési Ház: Makovecz Imre tervezte, színház, mozi és városi rendezvényeknek is helyet ad.

-Horgásztavak: Panna tó és Homokos tó.

Híres szülöttjei:

-Vágó Pál 1853. június 6. Lotz – díjas festőművész.

-Rácz Aladár 1886. február 28. Kossuth díjas cimbalom művész.

-Budai László 1934. augusztus 30. magyar-angol szakos tanár, tankönyv író, nyelvész.

További képek a galériában megtekinthetők.