Kamaszkori problémákról és a HPV vírusról Szegeden

Kamaszkori problémákról és a HPV vírusról Szegeden

A mai szombatunk ismét eseménydúsra sikerült.

Miközben a gyerekek fejlesztőfoglalkozásai zajlottak a szülők részére egy rövid szülői értekezlet után a kamaszkori problémákról beszélgetett Fenyvesi Tamás pszichológus. Utána pedig a témához illően dr. Kanizsai Beáta doktornő tájékoztató előadását hallgathattuk meg a HPV vírusról.

A kamaszkorról szóló előadásról:

A pszichológus előadása a kamaszkorról elgondolkodtató volt. Néha valóban szükség van az önvizsgálatra, ha a kamasz gyerek nem fordul elég bizalommal szülei felé. Természetesen számtalanszor megfogadtam már, hogy ezentúl több időt szánok ­ egyenként­ nagyobb gyerekeimre is. Most tán ismét új erőt kapnak próbálkozásaim. Ez valóban úgy szokott lenni, ahogy egyik anyuka mondta: mindig akkor követelnek maguknak figyelmet, mikor az ember épp rohan valahova, vagy sietősen háromfélét csinál egyszerre.

Csendben voltam, mert kudarcos élményeim jutottak eszembe 20 éves fiammal kapcsolatban. A hozzászólást lehangolónak és hosszúnak éreztem volna. De szívesen beszélgetnék, ha lehetőségem volna, hosszabban a kollégával. Mert bár magam is pszichológiát végeztem, ez a gyereknevelés hibáitól nem kímél meg. Sőt, csak jobban furdal miattuk a lelkiismeret. Gyermekeink tanítómestereink, és tanulásunkhoz nehézségeink is hozzátartoznak.

Sérült lányom a József Attila Iskolában volt magántanuló, de nem találkoztunk Tamással. 20 éves fiam sajátos nevelési igényű, szóval sok hasznos információt kaphatnék.

Az előadás hatására lélekemelőként eszembe jutott egy mondat, amit valahol olvastam: „A figyelem a legnagyobb kincs, amit a másiknak adhatsz.”

Köszönöm: Gálosi Gabriella szülő