A „csodafarmon” jártunk

A „csodafarmon” jártunk

Szombaton meglátogattuk Magyarország legnagyobb tejet termelő gazdaságát. A cég más országokba is szállít az itt termelt tejből. A kirándulás során azt is megtanultuk, és képeken is láthattuk, hogy hogyan jut el a tej az üzemből a szupermarketek polcaira.

Szombat reggel Pécs felé vettük az irányt. Majd másfél órás utazás után megérkeztünk Pécsre, ahol már vártak minket más csoportok tanulói, hogy együtt folytassuk utunkat Csípőtelekre. Az út együtt már nem volt olyan hosszú.

A farmon előadást hallottunk arról, hogy hogyan is működnek a dolgok a gazdaságban. Hogyan vigyáznak az újszülött borjakra és hogyan folyik a tej kitermelése.

Ezután egy hatalmas istállóba mentünk, ahol száz tehenet tartanak. A még nem vemhes teheneknek nem olyan nagy helyük van, ellentétben a leendő anyukákkal, ők sokkal kényelmesebb helyet kapnak az istállóbaan.

Aztán másik négy istállót is meglátogattunk, ahol éppen borjak jöttek a világra. Közülük ő volt az első, aki épp a felállással próbálkozik. Üdv a világon!

Miután szemtanúi voltunk ennek a hihetetlen pillanatnak továbbálltunk. Ifjabb borjakhoz mentünk, közülük az egyik itt pózol a képen.

Aztán elmentünk oda, ahol megismerhettük azt az folyamatot, ahol gép segítségével fejik meg a teheneket.

Majd eljött az ebédidő, egy nagyon kedves kis vendéglőben ebédeltünk a közelben.

Végül elindultunk haza. A kirándulás nagyon jól sikerült. Mindenki nagyon élvezet ezt a szép napot.

Fernanda AIESEC önkéntes Brazíliából