Kulturális nap Szentesen

Kulturális nap Szentesen

“Március 12.-én ismét egy fantasztikus napot töltött együtt a szentesi 2-es csoport. Reggelit követően 3 csoportra osztódtunk, 4-5 fővel csapatokat alkottunk és napindítóként játszani kezdtünk a Szentesi Városkerülő társasjátékkal, mely 6 játékot tartalmaz, így lehetőség volt többfélét is kipróbálnunk. A játék a helyi identitástudat erősítését és az ismeretterjesztést szolgálja, megőrzi és továbbadja a helyi értékeket. Az izgalmas játék után kézműves foglalkozás kezdődött Beke Máriával, melyen a cirkuszi artisták világából ragadtunk ki pár érdekes mozdulatot, mely a Biztonság projekt része, kézügyességünket gyakorolva készítettük el drótból az artistákat, majd tettük karikára az alakzatokat. Az aprólékos munkák után ellátogattunk a Szentesi Koszta József Múzeumba, ahol március 15-e alkalmából megtekinthettük szentesi magángyűjteményből származó, nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó relikviák gyűjteményét, illetve Kossuth Lajos Szentesen tett látogatásának történetét hallgattuk a múzeum dolgozójának érdekes előadásában. Ezt követően időszaki kiállítás keretében Rodolfó bűvész életét, munkásságát tekinthettük meg, tárlatvezetőnk segítségével magyarázatot kaphattunk egy-egy bűvésztrükk megfejtésére. Látogatásunk végén érdekes kísérletben vehettünk részt: egy „varázslat folytán” testünket eltüntetve csak a fejünk látszódott, mely mindegyikőnket megmosolyogtatott! A Közösségi Házba visszatérve ebédeltünk, majd a tartalmas napot a sportpályán folytattuk focival, kosárlabdával és pingponggal.” Süle Boróka Eszter, Dancsó Zsanett, Bihari Kamilla Hajnalka Szentes 2-es csoport, Őzéné Törőcsik Márta mentor.

“Az utolsó alkalommal került sor a cirkuszművészethez kapcsolódó kézműves tevékenységre, mely azzal kapcsolódik a Biztonság projekthez, hogy a cirkuszi mutatványok nagy része azon alapul, hogy az artisták életüket kockára téve szórakoztatják a közönségüket. Közös feldolgozással alaposan körbejártuk, melyek azok a tényezők, amelyek a cirkusz világával és a biztonsággal összefüggenek.

Korábbi agyagból készült szobrászati kisplasztikáink után más anyagból készült, szobrászok által készített artista kisplasztikák egyszerű, jelzésszerű megformálásait tanulmányoztuk, melyhez hasonló jellegű kisplasztikák kivitelezése volt az óra feladata.

Karika légtornászok fotóit, mozdulatainak tanulmányozását követően hajlítható drótból kialakított karikához, emberi alak vázát hajtogattuk, illesztettük össze műanyag bevonatú villanydrótból.  A formaalakítás után bevontuk alufóliával, majd elképzelt vagy képről rekonstruált mozdulat kialakításával egyesítettük a karikát az artista figurával. A felületet tovább gazdagítottuk metál hatású színes spray szórásával, amivel tovább közelítettünk megjelenésben is a cirkusz világához.

A projekt témához és lezárásához jól kapcsolódott az az időszaki kiállításnak a megtekintése, mely Rodolfó bűvész művészetét tárta elénk, ahol a trükkök biztonsággal való bemutatásának tudása adja a tökéletes illúziót.” Beke Mária művészetpedagógus.