Lepkék, ikrák, virágok

Lepkék, ikrák, virágok

A pénteki napon (június 3.) a Közösségi Házban gyűltek össze a szegedi 2-es csoport fotósai. Innen indultunk a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe, ahol Lali bácsi vezetésével betekintést nyerhetünk a trópusi lepkék élővilágába.

Az üvegházba beérve már érezni is lehetett az esőerdők forró párás levegőjét, mely e fajoknak a természetes élőhelyüknek megfelelő életteret biztosít. A változatos színű és megjelenésű lepkék kiváló fotótémának bizonyultak számunkra, a két órás fotózás alatt nagyon sok színpompást lepkét sikerült „lencsevégre” kapnunk.

 

Másnap reggel, szombaton nagy lelkesedéssel indultunk a Derekegyháza mellet elterülő Ördöngös halastavakhoz, melyek szomszédságában található az Aranykárász Bbt. halkeltető üzeme, utunk célállomása.  A keltető előtt már várt ránk Dankó István az Aranykárász Bt. ügyvezetője és halszaporító mestere, aki egy rövid cégismertetés után a mesterséges halszaporításról tartott számunkra egy izgalmas előadást, majd bevezettet minket az üzembe, ahol mindent megmutatott nekünk. A keltető fantasztikusan és egyedi megoldásokkal felépített rendszerébe hipofízissel beoltott, fejésre váró amúr anyákat tekinthetünk meg elsőként. Ezután az ikrák keltetésének a technikáját, és a kikelt halivadékok első napjait vizsgálhattuk meg az üzem keltető és futtató tégelyeiben.

 

Az üzem megtekintése és a számunkra rengeteg új és érdekes dolog lefotózás után egy közös uzsonnázásban volt részünk a halastavak mellett, majd vendéglátóktól elbúcsúzva visszaindultunk a Közösségi Házba Szegedre. Megérkezve megebédeltünk. Sajnos a közben kialakult esős idő miatt nem tudtuk folyatni fotós túránkat, így itt maradva az aktuális fotópályázatokra válogattunk fotóinkból.

A délutáni záporok elmúltával hazafelé még azért megálltunk Kiskundorozsma határába egy rövid „kattintgatás” erejéig.

Turuczki Szabolcs
Szegei 2-es csoport

Köszönjük Balogh Lajos önkéntesünknek a fűvészkerti-, és Dankó Istvánnak az Aranykárász Bt. ügyvezetőjének a mesterséges halszaporítással kapcsolatos szakmai vezetésüket.