A nyelvtanulás fontossága

A nyelvtanulás fontossága

A tanulók nem megmérettetésnek, hanem kihívásnak tekintették, hogy olyan körülmények között kell számot adni nyelvtudásukról, ahol az anyanyelv nem volt használható.

A szegedi Közösségi Ház életében első alkalommal valósult meg a tanulók nyelvtudásának mérése. Mindenki számára sok izgalmat és munkát jelentett ez a vizsga. A tanulók a projektek alapján és a fejlesztőtanárok segítségével minden témát alaposan megtanultak, és a sok gyakorlásnak köszönhetően mindenki sikeresen vette – talán – élete első jelentős vizsgáját.

A vizsga az izgalmak ellenére oldott légkörben zajlott. Nem jelentett nehézséget senki számára, hogy a megszokott tanteremben és fejlesztőtanáron kívül mások is jelen voltak, akik szintén nagyban hozzájárultak a vizsga sikeres kimeneteléhez.

A tanulók képességeiknek megfelelően teljesítettek, ki a szintjéhez mérten jobban, ki kissé az alatt teljesített, de összességében mindenki a vártnak megfelelő eredményt nyújtott. A tanulók nem megmérettetésnek, hanem kihívásnak tekintették, hogy olyan körülmények között kell számot adni nyelvtudásukról, ahol az anyanyelv nem volt használható. Véleményem szerint ez ráébresztette őket arra, hogy igenis fontos a nyelvtanulás és, hogy a mai világban fontos, hogy az ember ne csak anyanyelvén kívül más nyelven is tudjon kommunikálni.

Martincsek Zoltán, angol nyelvtanár