Noszlopy Gáspár-Rockenbauer Pál szellemi-fizikai emléktúra

Noszlopy Gáspár-Rockenbauer Pál szellemi-fizikai emléktúra

Több hónapos tervezés és felkészülés előzte meg az éves projektünk zárórendezvényét. A felkészülési  időszakot egy előadással egybekötött zászló festés és készítés zárta.

https://www.csanyialapitvany.hu/zaszlokeszites-a-noszlopy-rockenbauer-emlekturara/

Tervezés időszaka…

Az emléktúránk terveit nagyon pontosan, gondosan kellett elkészíteni, hogy a résztvevők és a sok segítő számára egyértelmű legyen a feladat. Készítettünk térképet azért, hogy véletlenül se tévedjenek el a csapatok a kijelölt ösvényről. Készült infografika, hogy a szervezők tisztában legyenek azzal, hogy a csapatoknak mikor és hol kell tartózkodniuk, figyelemmel lehessen követni a résztvevők mozgását. Készítettünk a csapatok számára menetleveleket, amelyeket az állomásokra érkezve az állomásvezetők pecsétekkel hitelesítettek.

Többszöri pályabejárás során kijelöltünk olyan utakat, melyek az Országos Kék Túra útvonalaihoz szorosan nem kapcsolódnak. Mivel az útvonal nagy területen helyezkedett el, ezért minden érintett terület tulajdonosával, falvak polgármestereivel, vadásztársaságok vezetőivel, előzetesen felvettük a kapcsolatot. Kivétel nélkül, minden érintett azon túl, hogy mindenfajta támogatásáról biztosította az esemény zavartalan lebonyolítását, nagyon örült, hogy részese lehet egy ilyen sokszereplős programnak.

Elérkezett a nap….

Az éjszakai vihar után a tegnapi nap (2020. 08. 18.) kezdetét vette a Noszlopy Gáspár-Rockenbauer Pál emléktúra. A Nagybajomi Közösségi Ház kicsi és nagy gyermekei és a segítők (kb.: 80 fő) 14,3 km hosszú távon próbálhatták ki magukat. A kirándulás a Nagybajom környéki vadregényes tájakon és történelmi helyeken zajlott. Az útvonalra 7 állomást tűztünk ki. Szellemi és fizikai feladatok vártak a próbázókra. A gyermekek 6 csapatba szerveződtek. A Közösségi Házba 08:30-kor érkeztünk be. Majd egy rövid eligazítás után indultunk a túra első állomására. Az Alapítvány mikrobuszai és a nagybajomi Önkormányzat 21 fős kisbusza szállította a gyermekeket a kiindulási pontra. A megérkezés után, rögtön elindulhatott az első csapat.

Korokna vára: dárdahajítás és forráselemzés várta a résztvevőket. A legmostohább körülmények itt várták a szereplőket. Mocsár, várárok, szúnyogok és böglyök tették emlékezetessé a helyet számunkra.

Következő megálló egy rendezett, gyönyörűen karbantartott hely:

Noszlopy Kúria: labdaterelgetés és történelmi totó feladatokat kellett a leggyorsabban és leghelyesebben megoldani.

Duna-Dráva Nemzeti Park: “Természetvédelmi totó kitöltése volt az egyik feladat, emellett a helyszínen talált, évtizedekkel korábban ott hagyott cserépdarabokról kellett kitalálni, hogy miért is vannak ezek abban az erdőrészletben, és mire használták őket. Több-kevesebb segítséggel minden csapat remekül megoldotta a kihívást.” Szegvári Zoltán, természetvédelmi őr

Fauna Vadásztársaság: Változatos feladatokat adtak a vadászok. Többek közt szerepelt célbalövés, távolságbecslés, tárgyak keresése és megtalálása. A leginkább embert próbáló feladat a szögkalapálás volt a kalapács keskenyebb felével.

Lencseni halastó: Balogh Ádám vezetésével finn szövegeknek kellett a magyar párját megtalálni logika alapján. Utána mentőmellényben, csónakhúzásban versenyeztek a csapatok.

Felsőkak: Legvégső állomás a Kossuth bankó elemzése és célbalövés volt, ahol egy török basa portréját kellett eltalálni.

A rendezvény végén eredményhirdetés volt, majd Noszlopy Gáspár szobrának koszorúzása és köszönetnyilvánítás zárta.

Nagy szervezést és áldozatvállalást igényelt az emléktúra lebonyolítása, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni,

Szabó Ernőnek a projektötletért,

Tüske Lászlónak a “vigyázó tekintetért”,

a szegedi társainknak, Mikics Péter és fotós mentoráltjai munkáját,

Szegvári Zoltánnak a Duna-Dráva Nemzeti Park Természetvédelmi Őrének,

Palkovics Rózsikának Kuratóriumi tagunknak a felejthetetlen palacsintákért,

a Fauna vadásztársaság munkatársainak: Németh Sándornak, Boda Csabinak, Kosztricz Péternek, Horváth Péternek, Vicze Dávidnak,

Magyar Gergőnek a finom vadpörköltért,

Fülöp Tamásnak a pályahasználatot,

Tiszperger Tamásnak és Laci bácsinak a Miklóspusztai Vadászház udvarának használatát,

Energofish Kft-nek, Kádas Józsefnek a soron kívüli mentőmellényekért.

Nagybajom Város Önkormányzatának, Pirka Mátyás, a város polgármesterének,

Fentős Zoltán, Somogysárd Polgármesterének,

Kiss Péter Pálné, Újvárfalva Polgármesterének,

Segítőinknek, Horváthné Varga Tündének, Balogh Ádámnak, Horváth Péternek, Péterfai Örsnek, Németh Hannának, Bertus Heninek, Horváth Alexandrának, Stecina Katának és barátjának Matyinak, Kovács Szandrának, Sipos Attilának, Galambos Krisztiánnak, Giber Tibornak, Kovács Bonitának, Fülöp Lilinek, Hortobágyi Bencének, Gázsik Lászlónak.

Szeretnénk külön megköszönni Elnök Asszonyunknak, Csányi Erikának, hogy kilátogatott hozzánk és mindenben támogat minket!

További képek a Galériában megtekinthetők!