P.E.P.P.E.R. projekt Pécsett

„Május 28-án a pécsi csoportok a tavalyi évben elindított, a pandémia miatt elhalasztott P.E.P.P.E.R. projektjüket lezárták. A nap célja a paprika legértékesebb részének – a termésének – megismerése és megízlelése volt. Megkerülhetetlen része a termésnek a kapszaicin vegyület, ami egy fontos alkaloid és a paprika csípősségét adja. Sokan nem tudják, hogy ez egy fontos gyógyászati alapanyag is, jótékony hatását régóta ismeri az emberiség. Alkalmazható gyulladáscsökkentőnek, fájdalomcsillapítónak, antibakteriális hatása is van és szabályozza a vérnyomást, valamint gyorsítja az anyagcserét. Természetesen megfelelően fel kell dolgozni, mert a nyers csípős paprikák egy részét csak kevesen tudják elfogyasztani. A gyerekek ezért három vegyes csoportban, három műhelyben dolgozták fel a paprikát: chili-csokit és chiliszószt készítettek, végül chilis recepteket gyűjtöttek. A foglalkozás végére chilis csokibonbonokat és chiliszószt kóstolhattak. Minden tanulónk haza is vihetett egy saját recept alapján készült csípős szószt egyedi fűszerezéssel, amit számos étel mellé lehet fogyasztani. Reméljük a projekt során sikerült a gyerekekkel megismertetni ezt a fontos fűszer- és gyógynövényt, és a jövőben már önállóan is bátran használják saját ételeik ízesítésére.”  Pécsi mentorok

A projektről készült fotók a Galériában megtekinthetők.