Pompei kiállítás Szegeden

Pompei kiállítás Szegeden

A mai napon (október 22.) csoportunk costa ricai önkéntesünkkel, Leoval egy Pompejiről szóló kiállításra látogatott el a Fekete Házba valamint a Kass Galériába.

A 2016 júniusában nyílt tárlat három helyszínen megtekinthető: a Móra Ferenc Múzeumban, ahová csoportunk egészével látogattunk el, valamint a szombaton megtekintett két másik helyen.

A Múzeumban magával a katasztrófával foglalkoznak, valamint az akkori római életmódot mutatják be, a városok felépítését, az öltözködést, a művészeteket, az orvostudományt valamint a vallást. A Vezúv kitörését kreatívan bemutató animációs kisfilm mellett a helyszínen talált holttestek kiásását is a nagyközönség szeme elé tárták – sőt, két, a tragédiában elhunyt ember holttestét is. Ezen felül, hogy egy kicsit a régészek munkájából is ízelítőt kapjunk, az egyik teremben egy kisebb „homokozó” volt elhelyezve, tele római cserépedények darabjaival, amit így nekünk, látogatóknak kellett összeillesztetnünk.

Második helyszínként a Szeged szívében található Fekete Házba látogattunk el, ahol a gladiátorok világán, a temetkezésen, a konyhaművészeten volt a hangsúly, de persze itt is szerepet kapott a művészet – így többek között a festmények és domborművek rekonstrukciójáról tudhattunk meg többet. Emellett Pannónia is bemutatták, az ottani életmódot és hogy miért volt fontos a Birodalomban. A Pompeji-kiállításon kívül viszont megnéztük az ottani állandó enteriőr-kiállítást, ami a 19. századi Szeged építészetét, lakáskultúráját, és természetesen magának a városnak a történelmét mutatja be.

A Fekete Ház után a Kass Galériába mentünk át, ahol a Rómát leigázó barbár népek kultúrája volt előtérben. Mellette helyet kapott még a Szegeden és környékén talált korabeli használati tárgyak, ékszerek, állattartási és hadászati eszközök valamint emberi leletek. Érdekes és ötletes volt számomra, hogy nem csak a Birodalom, hanem az utánuk ott élők kultúráját egyaránt ismertetik.

A Galériában megtekinthető, a névadó grafikus munkásságát bemutató állandó kiállítást is megnéztük, ami mindnyájunkat lenyűgözött egyedi stílusával és ábrázolási módszereivel. Nekem személy szerint a zenei vonatkoztatású, Kodály és Bartók művei által ihletődött alkotásai tetszettek, melyek remekül ábrázolták a zenék hangulatát.

Örülök, hogy ellátogattunk ezekre a kiállításokra, hiszen rengeteg új dolgot tudhattunk meg mind a római mind az őket követő népek kultúrájáról és mindennapjaikról.

Benczúr Anna, szegedi 2-es csoport