Portsmouth

Portsmouth

Szerencsésen megérkezetek az Alapítvány nyelvi versenyén legeredményesebben szereplő tanulók az Anglia déli részén fekvő Portsmouth városába. A jászberényi, nagybajomi, kaposvári, pécsi és szegedi gyerekek reggel hatkor találkoztak Budapesten a repülőtéren és indultak nem rövid útjukra. Portsmouthban mindenkit nagy mosollyal várt a fogadócsaládja, megkapta mindenki a „Welcome Package”-et, és vacsora után közösen fogjuk felderíteni a várost.

A holnapi nap már sokkal inkább a tanulásról fog szólni, mivel reggel megírjuk a szintfelmérő teszteket melyek alapján megtudjuk majd milyen szintű nyelvi csoportba kerülünk.

A portsmouthi táborozók

Hétfő – második nap

Reggel 8:45-kor elkezdődött a nyelvi tábor iskolai programja. A csányis diákok mind háromnegyed kilenckor találkoztak a nyelviskola előtt, majd a vezetőnk, Laura, megmutatta nekünk a termet, ahol megírtuk a szintfelmérő tesztet. Ezek után eligazításon vettünk részt, így mindenki tudja mikor és hol kell lennie. A 30 főt négy kisebb csoportba osztották és kezdetét vette az oktatás. Délelőtt leginkább az új „osztálytársainkkal” és tanárainkkal ismerkedtünk meg. Ebédelni az iskola, vagyis a városháza éttermébe mentünk, délután pedig a tanárokkal a város nevezetességeit mentünk el megnézni egy rugalmas angolóra formájában. Délután 4-kor mindannyian fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk vissza az iskolához, ahol a mentorokkal beszéltük meg a nap további programjait. Ma már mindenki felülkerekedett a félelmein és a kultúrsokkon, így egyre felszabadultabban és gátlások nélkül beszélgettünk tanárokkal, vendéglátóinkkal és idegenekkel is.

Koza Attila, Szeged

Kedd – harmadik nap

Ma elkezdődött a rendes tanítás. Mindenkit külön csoportba osztottak be az első napon megírt tesztek alapján. A mi csoportunkban rengeteg érdekes dolgot tanultunk, amit ha kint vagyunk Angliában, nagyon jól tudunk hasznosítani, például a pénznemek utcai kifejezéseit, vagy éppen egy elterjedt londoni szlenget. Ebéd után, a délutáni órák keretében bejártuk Portsmouth-t. láttunk tető nélküli templomot, amit a németek bombáztak le, és végigjártuk a gyönyörű tengerpartot. Délután 4-kor az órák után a Qunwharf Quays-ben gyülekeztünk és felmentünk a Spinakker Towerbe. Elképesztően gyönyörű látvány tárult elénk Portsmouth-ról. Vacsora után az iskola szervezésében egy tehetség- és ismerkedő vetélkedőn vettünk részt az olasz diákokkal együtt. Nagyon izgalmas és élménydús napot tudhatunk magunk mögött ma is.

Dézsenyi Patrícia, Kaposvár

Szerda – negyedik nap

Az angol nyelvi tábor negyedik napja – hétköznap lévén – tanórákkal kezdődött, majd ebéd után a portsmouthi városi múzeum felé vettük utunkat. A helyi festők művein kívül láthattuk régebbi korok használati tárgyait és a helyi labdarúgócsapat, a Portsmouth F.C. egyes ereklyéit is. Engem azonban a leginkább az `50-es évekbeli brit polgári család nappalija nyűgözött le: a szobában az eredeti bútorok mellett egy korabeli működő televízió is volt, amely korabeli esti mesét sugárzott. Ezt követően egy hajókirándulás keretében megnéztük a portsmouthi kikötőben állomásozó hadihajókat.

Csütörtök – ötödik nap

A diákok csütörtök délelőtt is új dolgokat tanultak, majd az utolsó, lazább, beszélgetős délutáni órák befejeztével egy focitornával egybekötött közös barbecue-parti várta a tanulókat s a kísérőket egyaránt. Péntek, az utolsó tanítási nap szintén nyelvtanulással indult. De amikor a nyelviskolának otthont adó épület harangjai delet jeleztek, tanárainktól megkaptuk a várva várt dicsérő szavakat és az okleveleket. Az egész délutánt felölelő szabadidő alatt végül néhányan belülről is megtekintették a korábban már látott hajókat, mások igyekeztek megmaradt fontjaikból minél többet elkölteni, megint mások pedig felkészültek brightoni „kirándulásra”, valamint a hazaútra.

Hétvége

A tábor utolsó napját az angolok egyik legkedveltebb fürdővárosában, a színes forgatagáról ismert Brightonban töltöttük. A város sokunknak ismerős emellett nagyon kedves is szívünknek. A csoport kívánságát teljesítették a velünk lévő mentorok, amikor hozzájárultak, hogy visszatérhessünk az előzőekben megismert helyre. A nap a tengerparton és a közkedvelt Brighton Pier-en kezdődött, majd a város központjában vásároltunk és jókedvűen idéztük fel az itt töltött táboraink és nyelviskolai emlékeinket. Nagyon gyorsan elment az idő, maradt az utolsó estére a búcsú a fogadó családjainktól, a köszönet, hogy minden kívánságunkat igyekeztek teljesíteni és segíteni a hétköznapok apró problémáinak megoldásában. Elköszöntünk a kedvelt tengerpartunktól is és várjuk a holnapot, hogy otthon mesélhessünk mindarról a rengeteg élményből, amit az Alapítványnak köszönhetően átélhettünk itt Portsmouthban július 13-20-ig.

Palkó Richárd, Kaposvár 2.