SAVARIA Országos Történelem Verseny

SAVARIA Országos Történelem Verseny

Április 15-én, pénteken délelőtt indultam útnak a szüleimmel és a felkészítő tanárommal, Lieb Mariannal, Szombathelyre, az országos történelmi versenyre.

Az ünnepélyes megnyitó után, 23 társammal együtt 90 percet kaptunk az írásbeli feladatok elvégzéséhez. Ezt követően a kísérőkkel együtt meglátogattuk az ország legtöbb műemlékével rendelkező Smidt Múzeumot. Számomra nagy élményt nyújtott, rengeteg 19-20. századi fegyver, több híres és nevezetes személy által készített eredeti műtárgyak vártak bennünket. Legemlékezetesebb számomra a kiállított tárgyak közül a mumifikált törpe kecske volt.

Egy jó ízű vacsora és pihentető alvás után következett a szóbeli fordulók napja. Négy megadott tétel közül kellett választanunk, amit három zsűritag, a kísérők és a tanárok előtt kellett előadni. Délelőtt a Hunyadiak törökellenes harcairól hét percben, délután pedig a Városok fejlődése Magyarországon a 14-15. évszázadban című témáról beszéltem öt percben és látszólag mindkettő feleletem tetszett a bíráknak. A döntést várva pár önkéntessel pingpongozással töltöttem az időt. Az eredményhirdetésre délután öt órakor került sor. Ekkor tudtam meg a remek hírt, hogy az országban 16. legjobb vagyok történelemből a 7-8. korosztályban. Egy emlékplakettel, emléklappal, és 9 darab könyvvel érkeztem haza. Köszönöm felkészítőim és a Csányi Alapítvány támogatását!

Gelencsér Márton Nagybajom 3-as csoport