„SCIENCE NO FICTION”

„SCIENCE NO FICTION”

Március 19-20-án rendezték meg Debrecenben a FIRST LEGO LEAGUE közép-európai döntőjét a 10-15 éves korosztály számára egy igazi TUDOMÁNYFESZTIVÁL keretében.

Egy igazán mozgalmas, 6 éves kortól – 99 éves korig élvezhető, programokkal teli két napot szervezett NATIONAL INSTRUMENTS Hungary Kft. A folyósokon iskolák szakkörei, robottechnikával foglalkozó kutató műhelyek és tizennégy cég standja fogadta az érdeklődőket, játszani vágyókat. A nagyteremben a LEGO® és az AGÓRA Tudományos Élménypark játékaival foglalhatták el magukat a versenyzők hozzátartozói és a vendégek, a workshopokon a robotprogramozás alapjait már 7 éves kortól tanulták a gyerekek. Izgalmas nemzetközi kavalkád, és hatalmas izgalom övezte a versenyt, huszonhat ország csapata mérte össze a tudását a három részből álló verseny során, amely nemzetközi bírók előtt zajlott. Robot szépségverseny, tudományos kutatást igénylő csoportmunka és diákprezentációk készítése valamint a látványos robotjáték nagyon komoly munkát igényelt a csapatoktól.

A robotjáték versenyét a kivetítőn mi nézők is tudtuk követni. Előre megépített asztalon, különböző nehézségű és ezzel együtt különböző pontszámú feladatokat kellett a csapatoknak illetve robotjaiknak végrehajtani, amelyek idén az újrahasznosítás, környezetgazdálkodás témaköréhez kapcsolódtak. Az asztalon már csak a robotok felépítményét cserélhették a versenyzők, a programokat előre el kellett készíteniük. Az általuk megvalósítani kívánt feladatokat a robotoknak 2,5 perc alatt kellett végrehajtaniuk. A hangulat egy foci vb hangulatához hasonlított, nagyszerű móka volt!

Gratulálunk a Geschwister-Scholl-Gymnasium Nürnberg győztes csapatának! Köszönjük NI, hogy mi is részese lehettünk ennek a fantasztikus programnak és reméljük, hogy jövőre mi is indulni tudunk.

Ivsics Eszter, fejlesztő tanár, Pécs