Kincs ami mégsincs

Kincs ami mégsincs

Nem gondoltam volna, hogy egy régészeti előadás olyan lehet, mint egy jó krimi.

Amióta önkéntesünk régész jobban érdeklődöm a múlt kutatás tudománya iránt, persze azért is, mert Máté izgalmasan, nagy lelkesedéssel mesél a régészetről. Egy érdekes előadásra is ő hívta fel a figyelmünket. Így jutottunk el csütörtökön a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, ahol egy rendezvénysorozat egyik állomásán vettünk részt. A téma az oly sok titok övezte Seuso kincsek voltak. A kincsek kalandos módon, máig fel nem fedett titkok révén jutottak el Amerikába. A páratlan régészeti lelet útjáról Prof Dr. Visy Zsolt régész, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára írt könyvet. A könyv bemutatója kapcsán hallottuk és ismerhettük meg a kincsek történetét.

Pelso azaz a Balaton akkor, amikor még közelében lévő római települések voltak jóval nagyobb kiterjedésű volt, lápos ingoványos terület. A mai Polgárdi településen 1980-as években egy fiatalember talált nagy értékű ezüst tárgyakat. Úgy gondolta saját hasznára fogja fordítani. Ám a sors közbeszólt, leszerelése előtt holtan találták egy Balatonhoz közeli szőlőhegyen. A holtteste közelében hatalmas gödör volt, épp akkora amekkorába a kincsek férhettek volna.  Másfél évtizeddel később egy angol lord jóvoltából egy new-yorki árverésen bukkantak fel a kincsek, amelyeket akkor Seuso kincsek néven ismert a világ.

Az aukción egy magyar régész is jelen volt, aki tudta a kincsek eredetét. Így indult el a visszaszerzés igénye. Többen kezdtek újabb kutatásba és a kilencvenes évek végén a Magyar Állam is bírósági per útján is megpróbálta a bizonyítottan Pannóniából származó kincseket visszaszerezni. Akkor ez különös okok miatt nem sikerült.

Nem gondoltam volna, hogy egy régészeti előadás olyan lehet, mint egy jó krimi. De tegnap ezt éreztük. El is határoztuk, hogy a könyvet, amely még több érdekes részletet és képeket tartalmaz, el fogjuk olvasni. Jó szívvel ajánljuk ezt mindenkinek!
Kollárovics Petra Palkó Richárd K2