Szakmai nap a Pick Szeged Zrt. pécsi telephelyén

Szakmai nap a Pick Szeged Zrt. pécsi telephelyén

A mai nap folyamán részt vehettem a nyertes „Gyakorlat teszi a mestert” pályázatomnak köszönhetően egy szakmai napon a Pick Szeged Zrt. pécsi telephelyén, ahol sok új és érdekes információkat tudhattam meg a húsfeldolgozás „kulisszái” mögött rejlő dolgokról.

A mai reggel másként indult, mint a többi, ugyanis ezen a napon fogadtak a Pick Szeged Zrt. pécsi telephelyén. Először a belváros felé vettem utam, hogy találkozzak a Közösségi Házunknál a Bonafarm Cégcsoport egyik munkatársával. Ő szállított a telephelyre, ahol az autóból kiszállva már Gellért József termelési vezető várt, ugyanis vele töltöttem el a szakmai napot.

Első lépésként az irodájába vezetett utunk, ahol kellemes hangulatban elbeszélgettünk a Pick Szeged történelméről, alakulásáról, valamint, hogy jelenleg hogy épül fel. Különösen érdekesnek tartottam a gazdasági és logisztikai részét. Itt megtudtam, hogy nem csak Magyarországon kerülnek polcokra a termékek, hanem külföldön is. A Pick termékeivel találkozhatunk Ázsiában, Oroszországban, Németországban, több környező országban, de akár Amerikában is. Ezután következett a számomra igazán érdekes dolog, amit még soha nem láttam életemben és mindig is nagyon kíváncsi voltam rá, hogy hogyan is dolgozzák fel a nyers húst, válogatják szét, s rendszerezik. Most feltárul előttem ez a „titok” és végignézhettem az egész feldolgozási folyamatot, egészen attól, hogy a kamionból kigördült nyersáru fagyasztásra, csomagolásra nem kerül. Először biztonsági ruhát kaptam, nehogy valami szennyeződést vigyek a feldolgozó részlegbe, valamint több fertőtlenítő eljáráson is átestem. Végignéztük a folyamatokat, amelyeken rengeteg ember dolgozott. Az itt dolgozók nagyon közvetlenek és segítőkészek voltak látogatásom alatt, valamint vidáman mosolyogtak miközben a hőmérséklet alig éri el a 9-10 fokot. Az itt feldolgozott áru nagy része Szegedre kerül, valamint próbálják a korszerű berendezések segítségével a legjobb terméket előállítani, mindet értékesíteni. A munkafolyamatok befejeztével szintén fertőtlenítés következett. Délben az üzem konyháján fogyaszthattam el az ebédem.

Összességében elmondhatom, hogy egy remek, sok érdekességet, új ismeretet, tudást szerző napon vagyok túl. Ezúton is köszönöm Gellért Józsefnek, aki fogadott és betekintést nyerhettem munkakörébe. Remélem, hogy a következőkben társaimnak is megadatik ez a lehetőség, hogy egy napot eltöltsenek egy hasonlóan érdekes, izgalmas munkafolyamatot felvonultató cégnél.

Szabó Gábor
Pécs 1.