Szülők Akadémiája Pécsett

Szülők Akadémiája Pécsett

Április 26-án ismét szülők népesítették be a Pécsi Közösségi Házat. Simon P. Edit matematika – kémia szakos tanárnő és egyben kozmetikus, nagyon érdekes és tanulságos előadást tartott Kémia a háztartásban címmel.

A kémiai vegyjelek és képletek hallatán sokunkban előjöttek diákkori emlékeink. Az előadó érdekesen és érthetően mondta el mi is történik valójában otthonunkban a háztartási munkáink során. Sok energiatakarékos és praktikus ötletet kaptunk. Többek között megtudhattuk, ha fehér mosáshoz enzimes mosószert használunk elég 35-40 fokban mosni a ruhákat és így sok energiát megspórolhatunk. A harisnyát mindenképpen öblíteni kell, így nem tapad a szoknyához.

A mosódió, mint alternatív mosószer, inkább fehér ruhákhoz javasolt, forró vízben jobban kifejti hatását és csak a héját használjuk. A mosószóda szintén fehérítő hatású és a mosógépben vízkövesedést okoz. Ez nagyanyáink idejében nem okozott gondot, mivel patakparton teknőben mostak vele.

Az ecetről megtudhattuk, hogy csak a 10-15 %-os biológiai erjesztésű. A 20%-os már szintetikus úton előállított, tehát salátákra nem javallott. Vízkő és penész ellen kiváló takarítószer, de szódabikarbónával együtt ne alkalmazzuk (pl.lefolyótisztításhoz), mert kémiai reakciót indíthat el.

Szintén vigyázni kell a hypó és vízkőoldó együttes használatára, mert nagyon mérgező. Hypót soha ne öntsük a mosógépbe, mert a gumiból és műanyagból készült alkatrészeket szétmarja.

Elképedve hallgattuk, hogy szervezetünket igazából nem is kellene lugosítani, hiszen bőrünk PH értéke egyre inkább lugos felé változik, mindenféle fertőzésnek és gennyesedésnek szabad utat nyitva.

Nagyon sok kérdés merült fel bennünk az előadás közepette. Ételekről, italokról, hajfestékekről és ezek rákkeltő hatásáról. Bő két óra után megállapodtunk ősszel újra várjuk, hogy a megválaszolatlan kérdéseinkre, aggodalmainkra választ kapjunk.

Köszönjük az érdekes és hasznos előadást!

Menus Ildikó szülő
P3 csoport