Tititá még egyszer

Tititá még egyszer

Tititá… ezt a címet kapta Almási Tamás dokumentumfilmje, amely a Snétberger Zenei Tehetségközpont tábori életét mutatja be, ahová 2011 nyarán 60-zömében roma származású- diák költözött be.

Közéjük tartozott Kuru Anti Edelényből, akinek mindene a gitár, de zeneiskolában még sohasem járt. A tábor ideje alatt a fiú életszemlélete gyökeresen megváltozott, többször kellett önmagát újra és újra talpra állítania, szembesülve a ténnyel, hogy a zeneművészetért és –tudásért bizony keményen meg kell küzdenie.
Nagy átéléssel néztem ezt a filmet (június 4.), mert 2 éven keresztül én is részese lehettem ennek a csodának. Erkölcsi mondanivalója mindenki számára egyértelmű: bárhonnan, bármilyen körülmények közül is induljunk el valaki, szorgalommal, kitartással és tehetséggel minden lehetséges. Mindenki életében vannak akadályok, buktatók, a lényeg az , hogy az ember ezeket le tudja küzdeni és ami még ennél is lényegesebb: sosem szabad feladni!
A tábor és a körülöttem lévő emberek segítettek nekem is abban, hogy megismerjem saját identitásomat. A többi diákkal szemben viszont nekem már volt fogalmam arról, hogy milyen egy „második család”, hiszen csányisként már volt előzetes tapasztalatom. Nagyon jó volt visszanézni, visszaemlékezni az ottani életre!

 

Kalla Andrea Jászság 2.