Könyvbemutató kiállítás a Jászságban

„A mai nap folyamán egy új kiállítás nyílt a Jászsági Közösségi Ház: Déryné 6 Galériájában, ami egyben egy könyvbemutató is volt. La Fontaine: A nagyravágyó béka mesekönyv a múlt hónapban jelent meg, ennek apropóján került megrendezésre ez a rendezvény.

Az alkotó: Demény Andrea grafikus művész Jászberényben született, iskolás éveit itt töltötte, majd a felsőfokú tanulmányait Budapesten folytatta a Magyar Iparművészeti Egyetem, Vizuális Kommunikáció Tanszék: állóképtervező grafika, (illusztráció) szakán. Az Alapítvány fontosnak tartja, hogy a helyi művészek is bemutatkozási lehetőséget kapjanak, így az itt tanuló diákok látásmódja, szépérzéke is bővül.

A megnyitót Füle Viki, az Alapítvány támogatott diákja, egy gyönyörű dallal indította. Ezt követte Dr. Radoszáv Miklós megnyitó beszéde, ahol örömmel üdvözölte az alkotókat, majd egy mesét hallgathatunk meg Viki jóvoltából az új mesekönyvből. Hábenciusné Balla Andrea moderátorként bemutatta a mesekönyv fordítóját Zsidányi Lillát és Demény Andreát, a mesék illusztrátorát. Betekintést nyerhettünk abba, hogy hogyan kerültek mai pályájukra, és mi egyébbel foglalkoznak ezen kívül. Mi is kérdezhettünk tőlük, beszélgethettünk velük, így egy sokkal közvetlenebb légkör bontakozott ki. Majd Bartos Kinga jászsági festőművész Andrea munkásságáról beszélt.  A kiállítás megtekintése előtt pedig egy közös feladatot kapott a kíváncsi közönség: Minden székre egy képrészletet ragasztottak a szervezők, ezeket le kellett szedni, majd az asztalon össze kellett állítani a 2 db alkotás képeit, mint egy puzzle, ami nem is volt olyan egyszerű. Végük kitárult az ajtó, és bemehettünk a kiállítóterembe, ahol szebbnél szebb grafikák fogadtak bennünket. A műveket nézve észrevehető a sok éves tapasztalat, és a grafikus kiemelkedően egyedi stílusa. Mint, ahogy említették is az alkotók a közönség számára humoros, saját szemszögből akarták a meséket ábrázolni, amit észre is lehet venni.

Véleményem szerint nagy kincs, hogy ilyen kiállítás van a mi közösségi házunkban, hisz eme művek kiemelkedőek egyediségükkel, profizmusukkal. Gratulálunk az Alkotóknak, további sikeres munkát kívánunk: Andreának és Lillának!” Tamasi Tilda, Jászság 3-as csoport

Képek a Galériában láthatók!