Emlékezetes nap Bólyban

A Csányi Alapítvány „Gyakorlat teszi a mestert” című pályázata egyik nyerteseként 2014. február 6-án (csütörtökön) a BONAFARM Cégcsoport jóvoltából egy teljes napot tölthettem a Bóly Zrt.-nél.

Enyhe téli reggelen indultam útnak lakhelyemről, Böhönyéről. Vonattal utaztam, pontban kilenc órakor érkeztem a pécsi vasútállomásra, ahol már várt rám Beck József, a Bóly Zrt. beruházási főmérnöke, aki 33 éve dolgozik a szakmában. Útban Bóly felé részletesen bemutatta a cég működését. A Bóly Zrt. 17.000 hektáron végez növénytermelést, ennek nagy része búza, illetve kukorica, mint takarmány alapanyagok és legfőbb kereskedelmi áruk. Ezen felül néhány hektáron vetnek szóját, illetve repcét is. A megtermelt gabonából takarmány készül vagy vetőmag vagy pedig eladásra kerül a piacon. A növénytermelésen kívül állattenyésztéssel is foglalkoznak: Csípőteleken 2700 szarvasmarhát tartanak, illetve a most épülő ormánypusztai telepen évi 110.000 darab sertés kerül hízlalásra. Rendelkeznek saját vetőmag-és műtrágya előállító üzemekkel, saját szárítóberendezésekkel, raktárakkal és még dunai kikötővel is. A Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szakos hallgatójaként sok kérdés merült fel bennem a témával kapcsolatban, hiszen magam is ezt tanulom. A mérnök úr mindenben segítségemre volt, teljeskörű betekintést engedett a cég működésébe.

Tíz óra után nem sokkal érkeztünk meg a Bóly Zrt. logisztikai központjába, ahol volt szerencsém megismerkedni több kollégával is. Bochumer Attila, beruházási főmunkatárssal kocsiba pattantunk és ellátogattunk Ormánypusztára. Ezen a 16 hektáros területen épül fel Európa legmodernebb sertéstelepe, mely egyszerre 80.000, éves szinten pedig 110.000 hízót nevel fel. A telep teljesen gépesített, így mindösszesen húsz munkás fog itt nap-mint-nap dolgozni. 2012 augusztusa óta folyik a beruházás és a tervek szerint idén nyáron átadásra is kerül a telep. A csúcstechnológiával felszerelt üzem minden apró részét láthattam. A munkálatok jól haladnak, nincs csúszás. Büszkeséggel töltött el, hogy egy ilyen nagy volumenű beruházásba nyerhettem betekintést. Bochumer úr segítségével még a lezárt részekre is bejuthattunk. A beruházás összköltsége 5 milliárd forint volt.

A hosszas időzést követően folytattunk utunkat és ellátogattunk Csípőtelekre, az ország legmodernebb működő szarvasmarha telepére. A nemrégiben átadott üzemben rövid körütat tettünk, volt szerencsém látni a nem mindennapi fejőházat is.

Dél után ismét az irodaházban időztünk és hosszasan elemeztük a látottakat. Volt szerencsém látni különböző beruházások tervrajzait, elszámolásait. Az egyik kolléganő még fényképeket is mutatott a különböző beruházásokról. A finom ebédet követően ismét kocsiba pattantunk és Beck főmérnök úr társaságában visszaindultunk a pécsi vasútállomásra. A délelőtti teleplátogatásra sűrű programja miatt nem tudott velünk tartani, így lelkesen számoltam be neki minden percről. Megköszöntem ezt a páratlan lehetőséget és abban a reményben búcsúztunk el, hogy leendő gyakorlatom során még találkozunk.

Tanulmányaim befejeztével tervem, hogy a Bonafarm cégcsoport valamelyik részében végezhessek hasznos munkát és azt mondhassam, hogy megérte ennyi energiát fektetni a tanulásba. Nem kizárt, hogy a jövőben a Bóly Zrt. egyik alkalmazottja leszek. Mint a mezőgazdaság nagy rajongója, nagy álmom vált valóra ezen a napon. Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget a Csányi Alapítványnak és a Bonafarm cégcsoportnak!

György-Dávid Valentin
Kaposvár 3.