Egészség és környezet projekt – Egy sokoldalú nap

Egészség és környezet projekt – Egy sokoldalú nap

„Egy nehéz hét után, fáradtságot űző tavaszias időben látott neki az 1. csoport a következő projektnap megvalósításának. A félév értékelése és az előttünk álló továbbtanulás megbeszélése után az egészséges szellem és lélek jegyében ön- és csoportismereti tréning várta a fiatalokat. Később az „Egészséges étel – egészséges élet” foglalkozásunkon a talán néha méltatlanul háttérbe szoruló gombára, valamint a zöldségek fontosságára fókuszáltunk. Az elméleti foglalkozásrészben megismertük a mikroszkopikus és termőtestes gombák életmódját, az élővilágban, táplálékláncban, emberi fogyasztásban és egészségügyben betöltött szerepét, a zöldségek tekintetében a vitaminok, rostanyagok testünkre gyakorolt hatását emeltük ki. A gyakorlatban négy kis zsákos laskagombatelepet igyekszünk szalmaalapon létrehozni, amelynek reménybeli termését közösen fogyasztjuk majd el, az ebédhez pedig magunk készítettük el a zöldségsalátánkat. Délután a közeledő tavaszt várva közösségi házunk udvarát kezdtük el rendbe tenni. Tartalmas, színes napot töltöttünk együtt.” Kovács Sándor mentor, Szentes 1. csoport

„A test és tér használatának demonstrálásával, valamint témadobókocka segítségével, a társas kapcsolatok rejtett dimenzióin keresztül reflektáltunk egyéni reakcióinkra, ezzel gazdagítva az önismeretet. A foglalkozás végén egy zsineg segítségével próbáltunk együttműködni, mellőzve a verbális kommunikációt.” Kékegyi Dorottya önkéntes.

 

„A mai napot úgy indítottuk, hogy megreggeliztünk, majd a félévet értékeltük ki. Mentorunk elmondta, hogy jegyeink alapján sokunkra büszke, főleg azokra, akik javítani tudtak. Majd előkészítettünk két láda szalmát, közben érdekességeket hallottunk a gombákról mentorunktól. Ezután lementünk a pincébe, ahol elmélyedtünk az önismeret fontosságában. Ezidő alatt meghűlt a forró vízbe beáztatott szalmánk. Közösen beoltottuk laskagomba csírákkal, ezt követően zsákokba töltöttük, tömörítettük, s bizakodva a jó termésben, a pincénkben helyeztük el. Az ebédhez salátát készítettünk közösen, azután a környezetünket tisztítottuk meg a kertünkben elhalt növényi maradványoktól.” Fehér Kitti Kira, Horváth Vanda, Molnár Ádám Pál, Molnár Ákos Sándor, Szentes 1. csoport

Galéria:

Egészség és környezet projekt – Egy sokoldalú nap