Gólyatábor Sarlóspusztán

1. nap – Megérkeztek a szegedi és kaposvári gólyák Sarlóspusztára. A hosszú út után elfoglalták szobáikat majd elfogyasztották a finom ebédet. A tábor házirendjének ismertetése után pedig elkezdődtek a tábori programok. Először a tábor helyszíneit ismerhették meg a táborozók, majd a medence friss vizében hűsölhettek. Vacsora előtt még maradt egy kis idő focira és kosárlabdázásra is. A nap legizgalmasabb programja egy sportos sorverseny volt, amelyet a kismentoraink szerveztek és bonyolítottak le. Az izgalmas vetélkedő után mindenki jóízűen fogyasztotta a jól megérdemelt finomságokat. Az első nap nagyon jól sikerült, már alig várjuk a holnapot.

Csontos Mihály és Berta Gábor kis-mentorok

2. nap – Az első éjszaka csendesen, nyugodtan telt el, a reggelt pedig egy átmozgató tornával kezdték a gyerekek. Az ebéd előtt a tanulásmódszertan óra keretein belül a gyermekek elkezdték tudásuk bővítését, amit a játékos és egyben fejlesztő foglalkozásokkal értek el. Eközben a gólyák másik fele kézműves foglalkozáson vett részt, ahol szeretteiknek és maguknak készítettek kreatív ajándékokat, karkötőket. Ezután helyet cseréltek és így mindenki mind a két programon részt tudott venni. A mozgalmas reggel és az ebéd után a gyerekek csapatokba verődtek. Egy izgalmas kincskeresés vette kezdetét egy újféle modern körítésben. Rejtvényeken, matematikai feladatokon keresztül igyekeztek megszerezni a megoldást, ami az értékes kincses ládák kinyitásához volt szükséges. Rengeteg gyermeki mosoly villant fel, amikor kiderült, hogy édességet rejtettek el a ládákban. A szabadidejük alatt sportolhattak, úszhattak, kézműveskedtek a fiatalok. Elérkezett csányis létük első legfontosabb pillanata, ahol a csányis esküt tették le. Ebben elfogadták az alapítvány által meghatározott elveket, szabályokat és célokat. Az így sem rövid napot egy társastáncoktatással zárták, amit az egyik kismentor, Csontos Mihály tartott nekik. Ez a nap is élményekkel teli volt és reméljük hasonló folytatás vár rájuk a tábor hátralévő részében is.

Sebők Marcell Szeged 1, kis-mentor

3. nap – A reggeli torna immáron elmaradhatatlan része a napnak, mely szikrázó napsütésben, friss levegőn végezve megadta a lendületet a mai nap izgalmasnak ígérkező programjaihoz. Reggeli után azonnal belevágtunk a kalandozásba, a kalandpark számtalan újdonsággal és kihívással szolgált mindannyiunknak. Kipróbáltuk a közel 7 m magas mászófalat, íjászkodtunk, célba lőttünk légpuskával, a kötélpályán pedig akár pókembernek is érezhettük magunkat, megmászva a nem kis kihívást jelentő pókhálót. A legnagyobb élményt kétség kívül a toronyból való lecsúszás élménye okozta. A kalandpark izgalmait filmvetítéssel pihentük ki, a kis herceg csodálatos és megható története mindenkinek jó példával szolgált. Az időjárás miatt kicsit későbbre tolt ebéd után a délutánt számháborúval folytattuk. Izgalmakban itt sem volt hiány, a játékot leginkább a csapatmunka, taktikázás jellemezte. Az eső miatt sajnos kicsit rövidebbre sikerült ez a program, utána jól esett a forró tea, átmelegítve kissé magunkat. Esti programunkat zárt helyen töltöttük, ki-ki megtalálhatta magának azt az elfoglaltságot, mely leginkább kedvére való volt. Volt aki tánctudását fejlesztette tovább, akadt aki a csocsózás izgalmaiban merült el, néhányan társas játékozással ütötték el az időt. Mulatságos volt a rögtönzött activity parti, ahol kiderült, ki-mennyire jó rajzolásban, mutogatásban, vagy körülírásban. A nap végére mindenki jól elfáradt, nem is csoda, hiszen a tábor talán eddig legmozgalmasabb napján vagyunk túl.

Nagy Csaba önkéntes

4. nap- Napsütéses reggellel indult a nap, ami tökéletes volt az újabb reggeli tornához. A reggeli után a két csoport két külön helyszínen vett részt egy nagyon hasznos tanfolyamon. Az egyik ponton a gólyák megtanulták az újraélesztés gyakorlatát és elméletét. A másik helyszínen gyakorolhatták például a stabil oldalfekvést, emellett mindennapi példákon keresztül bővíthették elsősegély ismereteiket. A program hasznosnak bizonyult, a gyerekek utána is a frissen szerzett ismereteikről folytattak beszélgetést. Egy finom ebéd után a gyerekek egy kis pihenőt kaptak, melyet tölthettek mind a medencében, mind a sportpályán. A következő program, a már a gólyatáborokban hagyománnyá vált tanyalátogatás volt. A fiatalok ismét nem maradtak éhesek, hiszen házi lángossal várták őket. Az este ismételten sporttal telt el, különböző állomásokon, különböző feladatokkal birkózhattak meg a kicsik. Ez a nap is nagyszerűen telt el és a gyerek nagyon várják a folytatást.

Berta Gábor kis-mentor

5. nap –  A mai reggel tornával indult a már megszokott módon, majd egy finom reggeliben részesültünk. Ezen a napon valami újat próbáltak ki a fiatal csányisok, a drámaórát. Emellett folytatták tanulásmódszertani ismereteik bővítését. Ezt a kaposvári és a szegedi csoport felváltva tette. Az ízletes ebéd elfogyasztása után a második drámapedagógiai foglalkozás következett, míg a másik csoport medencézhetett. Mindenki élvezte, hiszen pont kisütött a nap arra az időre. Ma csendes pihenőre is sor került, melyre a sok élménydús program mellett a gyerekeknek szüksége is volt. Vacsorára ezen a napon pizzát ehettek a gyerekek, melynek nagyon örültek, hisz ez majdnem mindenki kedvence. Az esti program egy fénycsapda építése, majd a rászálló élőlények megfigyelése volt Peti bácsival. Mindenki hamar elaludt ezután a felejthetetlen nap után.

Rully Vanda kis-mentor

6. nap- Elérkezett az utolsó nap is. Minden táborlakó izgatottan várta a tábor befejező pillanatait. Az élményekkel teli napon a következők történtek. A délelőtti drámaórákon a kacagtató pillanatok közben kitűnő egyéni alakításoknak lehettünk tanúi. A tanulásmódszertanon újra fontos tapasztalatokkal gazdagodtak a leendő ötödikesek. Az ebéd utáni csendes pihenőt a felejthetetlen pusztaolimpia követte. Csodálatos volt látni, ahogy a gyerekek rendkívül ügyesen vezették a talicskát, dobták a gumicsizmát és a patkót. A csapatmunka ott vált teljessé, amikor a szitaszerű cső megtelt vízzel a gyerekek szorgos munkája eredményeként. Néhány fociőrült kivetítőn követhette a világbajnokság talán legizgalmasabb mérkőzését. Ezalatt a többiek egy utolsó fürdéssel búcsúztak el a medencétől és a pezsgőfürdőtől. A vacsorát pedig egy fergeteges vetélkedő követte, amit a kismentorok lelkes munkájának köszönhetünk. A csapatok számtalan ügyességi feladattal birkóztak meg, miközben a gyerekek igazi közösséggé kovácsolódtak. Az est végén táborvezető elégedetten zárhatta le ezt a felejthetetlen gólyatábort. Köszönjük a lelkes közreműködőknek: a mentoroknak, kis-mentoroknak, a fejlesztőknek és a segítőkész önkéntesnek a munkáját.

Kis-mentorok