Brüsszel-Európa Parlament

Minden egyben volt, amire vágytunk: a város hangulata, az emberek közvetlensége és sokszínűsége, a tartalmas beszélgetések, a gyönyörű helyek és nem utolsó sorban a vendéglátóink szeretete.

Az időjárás a harmadik napon is kegyes volt hozzánk. Reggelre ragyogó napsütésben indultunk az Európa Parlamentbe. Útközben – hogy egy pillanatra se maradjunk csodálnivaló látványosság nélkül – átsétáltunk a királyi parkon, megnéztük a belga parlament épületét és a királyi palota előtt kicsit többet fotóztunk.

A szigorú beléptetés után Láng Péter kommunikációs munkatárs fogadott minket, előadásának témája az EP szervezeti felépítése, működése, mindennapi gyakorlata volt. Az előadás beszélgetéssé vált, és még mindig szívesen kérdezgettünk volna, ám megérkezett hozzánk Bánki Erik Európa Parlamenti képviselő, akinek köszönhettük a pályázat megjelenését, az ötletet, hogy mindezt megnézhessük. Képviselő Úr rendkívül közvetlen, nagyon jó hangulatú beszámolóját mindennapi munkájáról szívesen hallgattuk. Valóban meglepetésszerűen ért minket, hogy át kell adni a termet a következő csoportnak, nagyon gyorsan elszaladt a délelőtt.

A beszélgetés pedig természetesen folytatódott tovább, a zászlók előtti közös fénykép elkészítése után is. Gyors ebédet követően a Parlamentáriumban folytattuk a napot. Az elnevezés ugyan kissé ijesztő, de az EU-ról szóló interaktív kiállítás annál jobb!

Délután a belga főváros főterét és környékét barangoltuk be. Természetesen megnéztük a Manneken Pist, azaz a Pisilő kisfiú szobrát, aki sajnálatunkra most semmilyen „ruhát” nem viselt. A csokoládé fellegváraként határoztuk meg magunknak Brüsszelt. Nem volt ellenünkre, hogy az édességboltokban megkóstoljuk a csokiszökőkutakba mártott kekszet.

Este a Balassi Intézet szervezésében az október 23-i szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett műsoron vettünk részt. A rövid és tartalmas ünnepi beszédek után a Csík zenekar koncertezett. Az azt követő fogadáson folytattuk a beszélgetést Bánki Erik Képviselő Úrral. Élménybeszámolónk után arról is szó esett, hogy ez a kezdeményezés akár hagyományteremtő is lehet a jövőben.

Ha ez tényleg így lesz, mindenképpen újra pályázunk, hogy visszajöhessünk, mert minden egyben volt, amire vágytunk: a város hangulata, az emberek közvetlensége és sokszínűsége, a tartalmas beszélgetések, a gyönyörű helyek és nem utolsó sorban a vendéglátóink szeretete. Szabó Gábor, György – Dávid Valentin, Kollárovics Petra