Kutatók Éjszakája Szegeden

Kutatók Éjszakáján jártunk

A szegedi 3-as csoport először vett részt a több évre visszanyúló hagyománnyal rendelkező Kutatók Éjszakáján. A csoport öt órakor kezdett gyülekezni a közösségi házban, ahonnan egy rövid uzsonna után gyalog indultunk el a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karára. Az előadás során először szűkebb (pl. Szeged épületei), majd tágabb (a Föld felszínformái), végezetül legtávolabbi (Hold, Mars felszíne) környezetünkről láthattunk speciális vetítést, amelyhez segédeszközként egy ún. anaglif sztereo-szemüveget kaptunk. Megismerkedhettünk a jelenleg alkalmazott legfontosabb repülőgépes lézeres magasságmérési eljárással a LIDAR-ral, virtuális túrát tehettünk a Tisza és a Maros folyók egykori folyómedreiben és nagypontosságú terepmodellen ellátogathattunk őseink számos szálláshelyére. A lenyűgöző előadás után visszasétáltunk a közösségi házba, ahol a gyerekeket várták szüleik.

Jövőre is biztosan ott leszünk a Kutatók Éjszakáján.

Martincsek Zoltán, mentor