„Kísérletek éjszakája”

A szegedi 1-es csoport a Kutatók éjszakáján ezúttal a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékére látogatott el.

Tíz látványos kísérletet végezhettek el a gyerekek forgószínpadszerűen haladva az egyes munkaállomások között, mint például: „Durranógáz-próba”, „Írjunk árammal!”, „Az elefánt fogkrémje.”, „Hogyan működik a karbid-lámpa?”, „Fekete kígyók.”, „Titkosírás.”, „Színváltó fűszerek.”, „A molnárka halála.”, „Csinájunk sünit!” és a „A jód esete a keményítővel.” A gyerekek nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel végezték a kísérleteket.

Sz. André Piroska mentor

„Nagyon jól éreztem magam ezen a programon! 🙂 Sokkal érdekesebb kísérletezni, mint a papíron tanulni a kémiát. Nekem a „fekete kígyó” nevezetű kísérlet tetszett legjobban! Ennek folyamata az volt, hogy homokra öntöttünk egy kis alkoholt majd ezek után rátettünk egy szódabikarbónából és cukorból készült formát. Meggyújtottuk az alkoholos részt, és a cukor elkezdett karamellizálódni majd elfeketedni. A szódabikarbóna felpuffasztotta az elfeketedett cukrot és így egy szivacsos állagú „fekete kígyót” kaptunk!”

Bánhidi Viktória Sz1