Közösségi Házak

Jászberény

Indulás éve 2005

Címünk: Csányi Alapítvány, Jászberény 5100, Déryné utca 6.

Mentoraink: Nagy Ildikó, Oláh Tamás, Sziráki Judit, Hábenciusné Balla Andrea

A Közösségi Ház a Jászság fővárosában, Jászberényben, a város legrégebbi műemlék jellegű patinás épületében kapott helyet, mely egykor, mint Jászkürt fogadó működött. A csoportok tagjai: általános iskolások, középiskolások, és felsőoktatásban tanulmányokat folytató tanulók.

A Közösségi Házban a dráma, önismeret, matematika, szövegértés, informatika, természetismeret, idegen nyelvi fejlesztő foglalkozásainkat kiváló felkészültségű szakemberek tartják. A többi házhoz hasonlóan tanulóink folyamatosan gyarapítják tudásukat a partnereink (Microsoft, Bonafarm, Polgár Sakk Alapítvány, Amnesia) által szervezett edukációs napokon, kis-szakmai gyakorlatokon és workshoppokon.

Nagybajom

Indulás éve 2006

Címünk: Csányi Alapítvány, 7561 Nagybajom, Iskola köz 15.

Mentorok: Némethné Bunovácz Szilvia, Urr András, Szabó Roland

A Kaposvártól 25 kilométerre lévő Közösségi Ház az Alapítvány első saját építésű ingatlana, amely ideális helyszín az Életút Program megvalósításához. A modern, de egyben családias környezet támogató hátteret ad a kistérség tehetséges fiataljainak az iskolán kívüli fejlesztésekhez és szabadidős programokhoz is. Közösségi Házunk otthont ad többek között az alapítványi Foci és Sakkbajnokságoknak. A csoportok tagjai: általános iskolások, középiskolások, és felsőoktatásban tanulmányokat folytató tanulók.

Számos lehetőség kínálkozik a közelben kirándulásra, természetjárásra. Hasonlóan a többi Közösségi Házhoz Nagybajomban is rendszeresen fogadunk külföldi önkénteseket az AIESEC és a COMPASS nemzetközi szervezetektől, akik segítségünkre vannak a nyelvi képzésben, biztosítva ezzel az interkulturális tanulás lehetőségét. Bár támogatottjaink közül sokan a kistérség halmozottan hátrányos településeiről származnak, mégis szép eredményeket tudhatnak maguk mögött a regionális és országos sportversenyeken, versenytánc kupákon, valamint informatika, matematika, történelem és idegen nyelv versenyeken. Az NI Mentor program támogatásával a tanulók egy csoportja aktív résztvevője a Lego robot programozásnak, aminek célja az algoritmikus gondolkodás és a grafikus programozási nyelv elsajátítása.

Kaposvár

Indulás éve 2007

Címünk: Csányi Alapítvány, 7400 Kaposvár, Fő utca 45.

Mentorok: Fenyő Zsuzsanna, Szövényi Barnabás, Vancsuráné Sárközi Angéla

 A belváros szívében található Közösségi Ház a lehető legjobb feltételeket biztosítja a gyermekek számára. A dinamikusan fejlődő egyetemi város számos lehetőséget nyújt a fiataloknak ismereteik bővítésre és a mentoroknak a kulturális, valamint szabadidős programok megszervezésére. A csoportok tagjai: általános iskolások, középiskolások, és felsőoktatásban tanulmányokat folytató tanulók.

A Közösségi Ház ideális adottságainak köszönhetően itt kerül megrendezésre az Alapítvány Gyermekparlamentjének ülése. Hasonlóan a többi Közösségi Házhoz, Kaposvárról is elmondható, hogy az informatika oktatás eredményeként a 16. életévüket betöltött tanulóink nemzetközi ECDL bizonyítvánnyal rendelkeznek. Ezt a készségszintű ismeretet bázisként használva, hosszú távú célunk átadni azt a tudást, amivel tanulóinkból az okos eszközöket a hétköznapokban biztonsággal használó felnőttek válnak majd. Az Alapítványban folyó magas színvonalú, intenzív nyelvoktatás eredményeként közép-, és felsőfokú nyelvvizsgák mellett regionális és országos nyelvi versenyeken érnek el tanulóink kiváló eredményeket az angol, a német és a spanyol nyelv területén.

Pécs

Indulás éve 2007

Címünk: Csányi Alapítvány, 7621 Pécs, Király utca 42.

Mentorok: Bálint-Orsós Andrea, Borsy Luca, Gál András

A Közösségi Ház Európa 2010-es Kulturális Fővárosában, azon belül is annak legmozgalmasabb, legszínesebb utcájában, a Király utcában található. Az elhelyezkedés központi státusza lehetőséget biztosít változatos programok megszervezésére, a pécsi Színház, a Széchényi tér, a Zsolnay negyed és a Kodály Központ, mind-mind egy karnyújtásnyira találhatók. A csoportok tagjai: általános iskolások, középiskolások, és felsőoktatásban tanulmányokat folytató tanulók.

A Közösségi Házat igazi pezsgés jellemzi. A Közösségi Ház otthont ad a Csányi Band és az Alapítvány kamarazenekari próbáinak is. Ezen felül tanulóink nemcsak a grafika és a graffiti készítés területén, hanem a színjátszás, zene, sakk, társastánc, kézilabda, RSG területén is jeleskednek. A sor itt sem ér véget, hiszen humán területen is otthonosan mozognak tanulóink, akik közül mindig van induló a Mathias Corvinus Collegium által kiírt pályázatokon. Hasonlóan a többi Közösségi Házhoz, Pécs is folyamatosan fogadja azon Amerikai Fulbright ösztöndíjasokat, akik angol nyelvű interaktív előadások keretében mutatják be kutatási területeiket csoportjainknak.

Szeged

Indulás éve 2010

Cím: Csányi Alapítvány, 6723 Szeged, Kis-Tisza utca 12.

Mentorok: Novák Gyöngyi, Mikics Péter, Szabóné André Piroska

A Közösségi Ház az egyetemi város központjának közelében található, a hely kiváló lehetőséget biztosított egy természetbarát kert kialakítására, ahol a kerti tó, a saját veteményes és a madárodúk számos lehetőséget nyújtanak a gyermekeknek a megfigyeléseken túl ismereteik folyamatos bővítésére és a közösségépítésre. Az egyetemi város kulturális programokban gazdag lehetőségeit folyamatosan beépítjük a gazdagító programjaink sorába. A csoportok tagjai: általános iskolások és középiskolások.

A Ház erőssége a természettudományos és a nyelvi fejlesztés magas színvonala. A gyerekek tehetsége sokoldalú. Számos területen jeleskednek. Van, aki a Csányi Bandet erősíti, vannak, akik a tanult idegen nyelv területén érnek el kimagasló eredményeket, mások a sport területén bírnak nemzetközi sikerekkel. A Fotó Klub tagjai alkotásaikkal helyi és országos kiállítások meghívottjai. A vizisportokon kívül a nemzeti válogatott eredményes birkózólánya, és egy ígéretes karate tehetség is támogatottaink közé tartozik. A fejlesztésen kívül nagy hangsúlyt fektetünk a közösségformáló alkalmakra, ahol a gyermekek, szülők, mentorok közösen munkálkodnak, hogy szebbé varázsolják a környezetet.

Mohács

Indulás éve 2014

Címünk: Csányi Alapítvány 7700 Mohács, Szent István út 23.

Mentoraink: Éles Annamária, Koszta Gergő, Kovácsné Bodor Erika

A Közösségi Ház Magyarország legdélebbi Duna-parti településén, Mohácson található, ahol évente megrendezésre kerül az ezrek által látogatott busójárás, amelyet 2009-ben felvettek az UNESCO szellemiörökség-listájára. A Közösségi Házba a mohácsi és bólyi járás 42 településének általános és középiskoláiból járnak az alapítványi fejlesztő foglalkozásokra. A csoportok tagjai: általános és középiskolások.

A Közösségi Ház az Alapítvány második saját építésű ingatlana, amely ideális helyszín az Életút Program megvalósításához. A modern, de egyben családias környezet támogató hátteret ad a kistérség tehetséges fiataljainak az iskolán kívüli fejlesztésekhez és szabadidős programokhoz is. Dráma, számítógép, nyelvi termeken kívül, kellemes kialakítású bel-, és kültéri közösségi terek, vendégszoba, teakonyha és iroda is biztosítja az ideális körülményeket a diákok fejlődéséhez.

SZENTES

Indulás éve: 2020

Címünk: Csányi Alapítvány, Szentes 6600, Kiss Bálint utca 9.

Mentoraink: Őzéné Törőcsik Márta, Kovács Sándor